van den Belt-Dusebout AW1, Spaan M1, Lambalk CB2, Kortman M3, Laven JS4, van Santbrink EJ5, van der Westerlaken LA6, Cohlen BJ7, Braat DD8, Smeenk JM9, Land JA10, Goddijn M11, van Golde RJ12, van Rumste MM13, Schats R2, Józwiak K1, Hauptmann M1, Rookus MA1, Burger CW4, van Leeuwen FE1. JAMA. 2016 Jul 19;316(3):300-12. doi: 10.1001/jama.2016.9389.
- Department of Epidemiology and Biostatistics, the Netherlands Cancer Institute, Amsterdam, the Netherlands.
- Department of Obstetrics and Gynecology, VU University Medical Center, Amsterdam, the Netherlands.
- Department of Reproductive Medicine and Gynecology, University Medical Center Utrecht, Utrecht, the Netherlands.
- Department of Obstetrics and Gynecology, Erasmus Medical Center, Rotterdam, the Netherlands.
- Department of Reproductive Medicine, Reinier de Graaf Hospital, Voorburg, the Netherlands.
- Department of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Medicine, Leiden University Medical Center, Leiden, the Netherlands.
- Department of Obstetrics and Gynecology, Isala Clinics, Zwolle, the Netherlands.
- Department of Obstetrics and Gynecology, Radboud University Nijmegen Medical Center, Nijmegen, the Netherlands.
- Department of Obstetrics and Gynecology, St Elisabeth Hospital, Tilburg, the Netherlands.
- Department of Obstetrics and Gynecology, University Medical Center Groningen, University Groningen, Groningen, the Netherlands.
- Center for Reproductive Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Academic Medical Center, Amsterdam, the Netherlands.
- Department of Obstetrics and Gynecology, Maastricht University Medical Center, Maastricht, the Netherlands.
- Department of Obstetrics and Gynecology, Catharina Hospital, Eindhoven, the Netherlands.
Πρόκειται για μια πολυκεντρική μελέτη όπου συμμετείχαν 12 Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Ολλανδίας.
Για αρκετό καιρό πλανόταν η πληροφορία απο διάφορες μελέτες οτι η εξωγενή και η ενδογενή χορήγηση οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και κατα συνέπεια η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούσε να αυξήσει της πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Καμμία όμως μέχρι τώρα μελέτη δεν μπορούσε να το τεκμηριώσει λόγω έλλειψης καταγεγραμμένων στοιχείων δηλ., λόγω έλλειψης μακροχρόνιας παρακολούθησης αυτών των γυναικών.
Στην παρούσα ιστορική ποσοτικοποιημένη μελέτη που ονομάστηκε: OMEGA συμμετείχαν 19.158 γυναίκες που έκαναν πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας για εξωσωματική γονιμοποίηση ( IVF group) απο το 1983 εως το 1995, 5.950 γυναίκες που πήραν φάρμακα γονιμότητας (non IVF group) απο το 1980 εως το 1995 και κατόπιν σύγκριναν τα αποτελέσματα με αυτά του γενικού γυναικείου πληθυσμού. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2013 και τα αποτελέσματα (τα οποία συλλέχθησαν με την βοήθεια του αρχείου της Ολλανδικής Καρκινικής Υπηρησίας 1989-2013) συμπεριέλαβαν το 96% των γυναικών που αρχικώς συμμετείχαν.
Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών κατα την έναρξη της μελέτης ήταν 32,8 χρονών και ο μέσος όρος προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ηταν 3,6. Kατά το τέλος της παρακολούθησης ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών ήταν 53,8 χρονών για το IVF group και 55,3 χρονών για το non IVF group.
Με πάνω απο 20 χρόνια παρακολούθησης αυτών των γυναικών, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν οτι τόσο στην ομάδα της εξωσωματικής όσο και στην ομάδα των γυναικών που πήραν φάρμακα γονιμότητας δεν υπήρχε αύξηση στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι σε γυναίκες που υποβλήθησαν σε 7 και πάνω προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης υπήρχε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του μαστού συγκριτικά με γυναίκες που έκαναν 1-2 προσπάθειες εξωσωματικής.Επίσης ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν χαμηλότερος σε γυναίκες με χαμηλή ωοθηκική ανταπόκριση κατά την θεραπεία.
Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει σε εκατομμύρια γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία υπογονιμότητος συμπεριλαμβανομένου και η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας για εξωσωματική γονιμοποίηση οτι η διαδικασία αυτή δεν αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας της.