Βιταμίνη D και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Human Reproduction, Vol.33, No.1 pp. 65–80, 2018
Από τη αρχή της εφαρμογής των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η θεραπεία έχει γίνει πιο διαδεδομένη και τα ποσοστά επιτυχίας έχουν σταδιακά αυξηθεί.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα που διεξήχθη στο τομέα της εμβρυολογίας, η οποία έχει βελτιώσει τις ικανότητές μας στην επιλογή και τη μεταφορά του εμβρύου με το υψηλότερο δυναμικό εγκυμοσύνης. Πρόσφατα, ο ρυθμός βελτίωσης των ποσοστών επιτυχίας έχει επιβραδυνθεί.
Πρόσφατα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκύψει για το ρόλο της βιταμίνης D στην αναπαραγωγική φυσιολογία, καθώς τα ευρήματα έχουν δείξει ότι το 20-52% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D. Προτείνεται ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική στη διαδικασία της εμφύτευσης των εμβρύων, καθώς ένζυμα και υποδοχείς της βιταμίνης D έχουν βρεθεί στο ενδομήτριο.
Στον άνθρωπο, η σημασία της βιταμίνης D στη λειτουργία του πλακούντα είναι η πιο μελετημένη εκδοχή της βιταμίνης D όσον αφορά την αναπαραγωγή. Συγκεκριμένα, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με κακή πλακουντοποίηση, που οδηγεί σε υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης (προεκλαμψία και εγκυμοσύνη με υπέρταση) και περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου. Πρόσφατα, έχει προταθεί ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι ρυθμιστής της αρχικής εμφύτευσης του εμβρύου και ότι υπάρχουν προβλήματα εμφύτευσης όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D.
Η κύρια πηγή της βιταμίνης D, μιας λιποδιαλυτής στεροειδούς ορμόνης, είναι το ηλιακό φως. Μόνο μια μικρή ποσότητα λαμβάνεται από τη διατροφή μας. Η πλειονότητα της βιταμίνης D του οργανισμού έχει τη μορφή βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη), η οποία συντίθεται φωτοχημικά στο δέρμα.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μη φυσιολογικής εμφύτευσης καθώς και με μαιευτικές επιπλοκές. Ωστόσο, η επίδραση της βιταμίνης D στη σύλληψη και στην έκβαση της εγκυμοσύνης στα αρχικά στάδια σε ζευγάρια που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ελάχιστα κατανοητή.
Πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 11 δημοσιευμένων μελετών (συμπεριλαμβανομένων 2700 γυναικών) διερευνώντας τη σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων της βιταμίνης D και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Τα ευρήματα αυτής της συστηματικής ανασκόπησης δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και τα αποτελέσματα της αναπαραγωγικής θεραπείας που επιτεύχθηκαν σε γυναίκες που υποβάλλονταν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D και η ανεπάρκεια της θα μπορούσε να είναι σημαντικές προϋποθέσεις για θεραπεία σε γυναίκες που θα τεθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Justin Chu1,2, Ioannis Gallos1,2,*, Aurelio Tobias1,3, Bee Tan4,5, Abey Eapen1,2, and Arri Coomarasamy1,2